HTML

Kultúrsuttyó

értelmiségi, kultúrált, de néha suttyó csajtársaság hedonista blogja

Friss topikok

2009.12.10. 13:52 Jane Multijoy

Bort főztünk

Eltelt 1 év! 1 éves lett a Kultúrsuttyó blog, éljen éljen sokáig ez a magasztos életfilozófia velünk soká!!
Hol máshol ünnepelhettünk volna, mint Szigligeten, illetve Badacsonytördemicen, a Forraltbor főző versenyen, amiről az első post is származik. Tavaly csak látogatóként tévedtünk be a Faluház udvarára, de percek múlva már teljesen egyértelmű volt, hogy idén mi is indulni fogunk! Most már az is biztos, hogy jövőre megint indulunk!!

Nem bíztuk a véletlenre a főzést. A hepening előtt 1 héttel próbafőzést tartottunk Tibor bácsi csodaborából, amikoris kiderült, hogy a vöröse valami rettenet, a fehérből viszont kiváló "Forró narancsos Sztrepszilsz" ital készíthető. A recept 20 liter borra számolva:
- 1 kg cukor
- 20 csomag fb fűszer
- 400 db szegfűszeg :)
- 2 gyömbér
- 20 narancs leve
- 10 citrom leve
- 20 rúd fahéj

Azaz wellness fitness potencianövelő koktél. Annyira elégedettek voltunk az eredménnyel, hogy végül az aranyéremért indultunk útnak péntek este.

Öten a 206-os Peugeotban.. már beszállni sem volt egyszerű, pedig mindenki keveset pakolt..Mondjuk a fél csomagtartót elfoglalta egy fa aktatáska, amit kinyitva egy komplett 4 személyes ebédlőasztalt kapunk székekkel. (Másnap ez fontos kellék volt, nem mardhatott otthon!) Ilyen indokkal bekerült még Fonyódon egy gázpalack és egy bogrács állvány is. (thnx to Harrison bácsi!) Ezután már mindenki ölében, fülén-nyakán csomag lógott, úgyhogy többségdönt alapon eldőlt: a tescózás előtt Szigligeten kipakolunk! Még jó. De azért boré' beugrunk Zsoltihoz :) Csakhogy a kapu zárva, Zsolti meg kikapcsolva.. pedig szerdán direkt rácsörögtem h jövünk! Mivel az utóbbi időben Zs. amúgy is elkurvult árakban, most meg már be se enged minket.. többet nem jövünk és Zsolti mostantól nem a barátunk!!

Se bor, se kaja se hozzávalók.. irány a tapolcai tesco (de ez már kipakolás után). ami 10-kor az orrunk előtt bezárt. Irány a keszthelyi tesco! Csak a legszükségesebbeket vegyük és siessünk! Természetesen rögtön a bejáratnál ráleltünk a mikulás jelmezekre, amiket muszáj volt felpróbálni. Majd első tételként elsőként bekerült egy mikulás virág is. Ennyit, hogy tartsuk magunkat az elveinkhez :) De hát a mikivirágot nem hagyhattük ott, csak 299 Ft volt és annyira szükséges!!

kb. fél 1-re el is foglaltuk a bázist, jöhetett a hagyományos welcome pálesz és az olaszfröccs. De a teljes szétesés és a "minden tárgy mikrofon" combo helyett inkább leültünk öregesen társasozni... persze az idő és a pálinkák előre haladtával most is fél 6-ig sikerült megváltani a világot.

Köszönhetően a hajnali fekvésnek, észtvesztve rohantunk a borfőzőversenyre. 10 perc késéssel meg is kaptuk az egyetlen üres helyet, a Faluház udvarának legtávolibb sarkát, a haladási útvonaltól teljesen távol. De ez nem szegte kedvünket, és kitűztük az első Kultúrsuttyó csapattáblát és már ettől olyan boldogok voltunk!!!



Aztán már nem voltunk annyira boldogok, amikor 1 óra elteltével még mindig jég hideg volt a bor...stratégiát váltva és elfogadva a szomszéd csapat nem szűnő aktív közeledését, megengedtük nekik, hogy fát vágjanak és tüzet rakjanak helyettünk :) Így a startpisztolytól számítótt 2 óra múlva fel is forrt a borunk és jöhettek vissza az első bátor kóstolók, akiket eddig elhajtottunk.



Vélemények a csodaborunkról:
- mi ez, sárgaborsó főzelék?
- te jó ég, mik úszkálnak a tetején?
De azért a többség:
- de jó, hogy nem olyan édes
- finom citromos
- jajj de jó jajj de jó
de a legnagyob belismerés az volt, hogy csomón visszajöttek. Bár ez lehet h nem csak a bornak köszönhető :) egy párocska még a tüzet is táplált helyettünk, amíg elmentünk az eredményhirdetésre ugyanis: EZÜST ÉRMESEK LETTÜNK! 
Örömünknél már csak a zsűritagok emelkedett hangulata volt nagyobb. A speaker konkrétan már beszélni sem tudott, csak maga elé nézett, elég nagy kilengéssel a tengelye körül, annyira részeg volt.. de így van ez falun :) Az est zárása a tombolahúzás volt, amit a helyi kultúrfelelős néni vezényelt le. Igazán magáénak érezte a színpadot, mert minden szelvényt és ajándékot kommentált, pl: "zsuzsikám, sok lesz már az a bor a jocónak", vagy "muci már megint te nyertél, hát nem mossuk le magunkról, hogy bunda", "anikóm, ha megettétek a sügért hozzátok vissza a tálcát elmosva a konyhára" stb.

Mi is nyertünk 2 üveg "Egri Kékfrankos" márkájú bort (se több se kevesebb felirat az üvegen).

Hatalmas élmény volt, iszonyú családias légkörrel. A mikulás bálra már nem maradtunk, a falu bikáinak szomorúságára. Inkább a bázison, ágyban fekve folytattuk a "mi lenne ha" játékot, az utolsó kártyáig. Majd jövőre még jobban belehúzunk!

Az Ezüst csapat: Szopi, Sly, Cecilia, Leila és Jane

 

komment

Címkék: bor


süti beállítások módosítása