HTML

Kultúrsuttyó

értelmiségi, kultúrált, de néha suttyó csajtársaság hedonista blogja

Friss topikok

2009.02.11. 10:29 Jane Multijoy

Mangalica fesztivál - kolbász és fokhagymaszag

Az ország összes mangalica tenyésztője, feldolgozója és persze imádója egy helyen, a Vajdahunyad Várban gyűlt egybe a minap. Természetesen a Kultúrsuttyó különítmény is jelen volt, már az első nap, munka után azonnal.

Szeretem az ilyet: Jön a telefon: program van, gyerünk! Meló után rohanás haza 5 percre, hogy ledobjam a cuccaim, majd rohanás találkozni a csajokkal, hogy (ugyanabban a ruhában, amiben dolgoztam) újra szét együk-igyuk magunkat :)

Pénteken este 6-kor már a helyszínen kóstultuk az első kolbászt, miután konstatáltuk, hogy mekkora kirakodóvásár ez. Nagyobb és több kiállító volt, mint a várban a borfesztiválon. Sajnos azonban a borkínálat jelentősen alulmúlta a kolbász, fonott kosár, illatosgyertya és értelmetlenajándék kínálatot.. több kilóméter séta után végre találtunk egy bor standot: Gyümölcsbor. Na tessék. Ismerem én anyukám meggyborát és fügeborát.. ájjájjááááj. Az egyik olyan undorító amikor forr, hogy már csakazért sem kóstolom meg, a másikat pedig szívesen megkóstolom bármikor, sajna viszont az íz mindig rádöbbent, hogy csak a neve ínycsiklandó.. De a diólíkőrje nagyon finom!

A Ganádpusztai birtok kínálata: fehér, piros, fekete ribizli és málnabor, valamint ribizli borpárlat. Némi fenntartással (kivéve engem, mert én már nagyon koccintani akartam a péntek estére), de megkóstoltuk és tényleg szuperfinom volt. Szájba véve édes, de lenyeléskor savankás, mint a bor. Csalóka, viszont picit sem gejl. Intenzív gyümölcs íz boros lecsengéssel. A borpárlatból pedig egy üvegcse ajándékba is bekerült a szatyorba. Asszem ezt a borászatot is illene rövidesen meglátogatnunk!!!

Újabb kolbászkóstolók, hagymászsíros evés, majd végre magtaláltuk a Hilltop standot. Megszokott ízvilág, finom rizling és irsai. Végre koccinthattunk egy igazi borral is :) Alakult a jókedv. A Zsanna-manna savanyúságos standjánál viszont egyenesen a mennybe ettük magunkat: ecetes fokhagyma, fejenként 4-5 gerezd! Megadtuk a kezdőlökést az estének. Az amúgy édességeiről ismert zsanna cég vezetője: Bíró Kati igazi savanyúságkölteményeket is készít, mint megtudtuk (és megettük). Káposztával töltött savanyú padlizsán, tokajiba áztatott szilva fokhagymával töltve, répával, káposztával borssal stb-vel töltött ezüst hagyma.. stb. Mindenből vettünk 1-1 kóstolót, jó lesz a másnapos gyomorra holnap! A standos srác még 1-1 üveg medvehagyma lekvárra is rábeszélt minket: "Tisztítja a vért", jó lesz az nekünk!

Még volt egy küldetésünk, a Pepe borklub megkeresése, mint a 3. és egyben utolsó boros kiállító a placcon. Tavaly összehaverkodtunk a srácokkal, de sajna idén már nem ők voltak.. és a borokat is drágán mérték. Azért persze ittunk egy Vulcanust, ami ugye a kedvenc szigligeti borunk a Szent Antal pincészettől.

Már kapatos nagulatban, 8-kor megérkeztek értünk tesómék, majd irány az unokatesóm államvizsgaünneplő házibulija. A fokhagymaszag beterítette a kocsit, majd az egész lakást is. Pálinkával próbáltuk lefolytani, de nem hiszem, hogy hatott. Én viszont egy idő után már kétségtelenül nem éreztem!

Jó kis este volt, fél2kor már húztam a lóbőrt. A másnapról nem igen nyilatkoznék, de többnyire a fekvés és az evés jegyében telt.




 

komment

Címkék: budapest fesztivál bor szigliget fokhagyma medvehagyma kolbász mangalica vulcanus


süti beállítások módosítása