HTML

Kultúrsuttyó

értelmiségi, kultúrált, de néha suttyó csajtársaság hedonista blogja

Friss topikok

2010.06.17. 11:27 Jane Multijoy

Indul a balatoni hekk- és lángos szezon

Ha nyár, akkor vízpart. Ha vízpart, akkor bizony jó magyar embernek hekk és lángos dukál. Az előbbi koviubival és puha kenyérrel, az utóbbi sajtos tejfölösen és persze fokhagymával. Sok fokhagymával. Ha pedig igazán nagy dőzsölésre vágyunk, a kettőt együtt is fogyaszthatjuk egy nagy korsó hideg sör társaságában. Ennél magyarabb vízparti menü azt hiszem nem is létezik.

Pedig a hekk nem is hungarikum, hiszen az Atlanti-óceán európai partjai mentén, Észak-Skandináviától és Izlandtól Észak-Afrikáig honos. Kétlem azonban, hogy bármely más nemzet többet fogyasztana belőle kishazánknál. A lángos viszont ízig-vérig hazai. Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete, de bizonyítani mindeddig nem tudta senki. Magyarországon kívül még Románia, Szlovákia és Szerbia magyarlakta vidékein is találkozhatunk vele utcai árusoknál.

Ez a két étel azonban menthetetlenül eggyé vált kultúránkkal. Ahogyan mindenkinek van kedvenc kocsmája, étterme, ugyanúgy van kedvenc lángososa is. Vagy legalábbis tud egy helyet, ahol isteni a lángos! A hekk pedig közösség formáló erővel és meteorológiai jelentőséggel is bír. Ha egy kedves barátunk szájából elhangzik a „Jössz a Rómaira hekkezni?” kérdés, biztosak lehetünk benne, hogy elkezdődött a nyári időszámítás. 

 A legismertebb lángos és hekk lelőhely az országban kétség kívül a Balaton part. Ezeket az ételeket nem találjuk meg trendi éttermek étlapján, hiszen fogyasztásuk nem mindig tűr nyomdafestéket; …vagyis inkább abroszt. Szigorúan kézzel kell enni mindkettőt, teljes odaadással, mert úgy esik csak igazán jól. A számos parti büfé, lángos-palacsintázó rengetege közül azonban képtelenség is lenne kiválasztani a legjobbat, most azonban két egységet emelnénk ki a nagy átlagból.

Legendásnak számít Balatonszéplak felsőn a Hotel Ezüstpart mögötti kis utcában található lángosos, ahol kétujjnyi vastag, kilós súlyú diszkoszokat süt ki anya és lánya évek óta. Sajnos azonban a nyitva tartásuk a szombat, vasárnap 13-19 órára korlátozódott, így nem volt alkalmunk idén is harapni egyet a lángos-óriásból. Siófokon a „soron” a hangulat és az árak riasztottak vissza a teszteléstől, így a mintavételre maradt a jól bevált balatonkenesei Honvéd Üdülő. Személy szerint az én kedvenc Balaton parti hekkes-lángososom.

Az ételek karakteréhez méltóképpen illeszkedik ez a hatalmas szabadidő-komplexum. Illetve ez fordítva is igaz, azaz tökéletes retró életérzést kap az, aki itt tölti nyaralását, vagy csak nyugodt strandolásra vágyik Balatonkenesén. Belépés ugyanis csak az itt üdülőknek, valamint a HM dolgozóinak és hozzátartozóinak lehetséges engedély alapján. Napijegy azonban bárkinek váltható. Erről szerencsére még nem szereztek tudomást a tömegek, így megkímélhetjük magunkat a hangoskodó népektől és a kelleténél többet italozó fiatalok társaságától is, ha ide látogatunk. A lángosért és a hekkért pedig mindenképpen megéri! Nemcsak a békebeli árak miatt, de az ízek miatt is. Jól tudja ezt minden itt strandoló, ugyanis ebédidőben, ami kb. 11:30-tól 16-ig tart folyamatosan, legalább 30 percet kell sorban állni. De megéri kivárni, közben pedig ráhangolódásképpen elkortyolhatunk egy hűvös sört is.

A lángos maga a tökéletesség. Frissen kisült, kívül vékony, roppanós arany réteg, belül pedig puha finom kelt tészta várja az ízlelőbimbókat. A sósvízzel összekevert préselt fokhagymát kedvünk szerint adagolhatjuk a mázoló ecsettel, a sajt pedig szintén sajt és nem sajtszerű készítmény, vagy a lisztes állagú pizza sajt, mint sokhelyütt, máshol.

A hekk szintén műremek és hatalmas. A legkisebb példány fél kilós, az átlag pedig 80 deka-1 kiló környékén mozog. Az ízesítése klasszikus: paprikásliszt, só és egy pici fokhagyma, ami vékony, ropogós réteget képez a halon. Nem olajos, nem nyúlós, pont olyan, amilyennek lennie kell. Nem hiába. Klári néni, több mint 30 éve süti itt a lángost és a halakat, ami szinte utánozhatatlanul finom ízeket eredményez. Miközben mohón falom a hófehér, kellemesen sós hekk húst és hozzá a ropogós koviubit, Klári néni nevét többször imába foglalom, és ahogy illik, iszom is az egészségére a sorban állás utáni második sörömből.

Honvéd Üdülő Balatonkenese - árlista:
• Sima lángos - 140,- Ft
• Tejfölös - 185,- Ft
• Sajtos-tejfölös - 295,- Ft
• Hekk - 210,- Ft / 10 dkg
• Kovászos uborka - 100,- Ft / 10dkg
• Kenyér - 15,-
• Korsó Dreher  - 375,- Ft
• Desszertnek pedig van palacsinta kakaós és ízes ízekben: 85,- ért

És végezetül a lángos evés aranyszabályai:
• Kizárólag kézzel fogyaszd!
• Ezért mindig vigyél magaddal egy kisebb háztömb magasságú szalvétacsomagot.
• Fokhagyma nélkül nem lángos a lángos.
• Sose edd teljesen tele magad lángossal, mert ez a rafinált étel még a gyomrodban is képes növekedni. Inkább hagyj helyet a sörnek!
• Csak ott egyél lángost, ahol frissen sütik! (Sok helyen az előre kisütött lángost újra beleteszik az olajba felmelegíteni, amitől kemény és száraz, ellenben roppant olajos lesz.)

Jane Multijoy aka gasztroHUNcut
 

komment

Címkék: sör hekk lángos balatonkenese legjobb lángos honvéd üdülő


süti beállítások módosítása